Straight to content

De Filmmakers

Theo Kocken

Theo startte zijn loopbaan in de financiële wereld in 1990 bij de BNG en later als hoofd market risk management bij ING en Rabo. Hij ontdekt dat de financiële markten niet altijd de wetten volgen die zijn studie econometrie hem had voorgeschoteld.

In 2000 begon hij Cardano om op een bredere manier naar risico’s te kijken en de pensioen- en verzekeringssector weerbaarder te maken voor fundamentele onzekerheid. Hij hielp FMO in 2007 met het opzetten van TCX om ontwikkelingslanden minder kwetsbaar te maken voor leningen in harde valuta. TCX is nu onderdeel van Stichting Cardano Development, samen met andere initiatieven om het marktfalen in lage inkomenslanden te reduceren en financial inclusion te verbeteren.

Theo verliet Cardano in 2021 en is nu voorzitter van de Raad van Commissarissen van Cardano Development. Verder is hij hoogleraar aan de VU en betrokken bij meerdere initiatieven in met name lage-inkomenslanden. Uit hobby maakt hij documentaires. Zo maakte hij eerder Boom Bust Boom, samen met Terry Jones en Bill and Ben.

Bill & Ben

Achter het Engelse productiebedrijf Bill and Ben gaat het creatieve duo Bill Jones en Ben Timlett schuil. Zij zijn sinds 1998 actief in de filmwereld als producent en regisseur en hebben een onderscheidende benadering van het filmvak ontwikkeld.

De documentaires en speelfilms van Bill and Ben zijn regelmatig genomineerd voor een Emmy Award, de Amerikaanse film- en tv-prijs voor buitengewone prestaties. De rode draad in hun oeuvre is sociale betrokkenheid en bewustwording, in combinatie met humor en entertainment.

Speelfilms van de hand van Bill and Ben zijn onder andere Believe, over coach Matt Busby van Manchester United en Absolutely Anything met Robin Williams en Kate Beckinsale.

Documentaires van het duo zijn onder meer de zesdelige reeks Monty Python, Almost the Truth en Boom Bust Boom over de geschiedenis van economische crises, in samenwerking met Theo Kocken.

Over Cardano en ACTIAM

Cardano en ACTIAM zijn onderdeel van de Cardano Groep, die in 2000 door Theo Kocken is opgericht. De groep zet zich in voor een samenleving waarin financiële dienstverlening sterk bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Het specialiseert zich in financieel risicomanagement, pensioen en duurzaam beleggen.  Het heeft een sterke naam opgebouwd door op een alternatieve manier naar de toekomst te kijken en daarmee scenario’s te ontwikkelen. Het beheert Eur 60 mrd aan vermogen voor beleggers in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en adviseert ruim 300 financiële instellingen en bedrijven.